duminică, 24 ianuarie 2010

Natural

Natural? What's that? Ce mai e natural în viaţa noastră? Mai ales noi, cei care trăim în marile oraşe, ce mai avem la îndemână "natural"? Parcuri nu prea, aer curat nici atât, copacii se taie în duşmănie, spaţiile verzi sunt betonate cu o frenezie demnă de o cauză mai bună, despre alimente ce să mai vorbim - facem slalom printre E-urile de pe etichete şi se pare că va fi şi mai rău. Binele, ca şi naturalul, vor rămâne noţiuni teoretice.  

Dar pentru că încă mai avem câte ceva în puterea noastră, merită să devenim un pic mai atenţi. Mai conştienţi. Mai "cetăţeni". De ce să ne cheltuim banii (din ce în ce mai puţini, că doar trăim din ce în ce mai bine!) pe produsele nesănătoase ale industriei alimentare? Din comoditatea de a mânca direct din raft? Din neputinţa de a ne desprinde de mirajul stupid al reclamelor?  

Şi dacă a trăi (mai) sănătos înseamnă a trăi mai simplu? Şi dacă ne e mai la îndemână decât credem? Şi dacă am descoperi că bucuria de a găti o masă în familie, împreună cu întreaga familie, e un sentiment pe care nici o pungă colorată din rafturile hypermarketurilor nu-l va putea oferi, niciodată?  

Citim cu aviditate toate sfaturile pentru un stil de viaţă sănătos, şi continuăm să trăim pe fugă. Dar ce-ar fi să includem următoarea reţetă de healthy living în Hotărârile de Anul Nou, şi s-o urmăm?  

ÎNCHIDEŢI TELEVIZORUL 

Bombardamentul informaţional plus zgomotul continuu de fond vă supraîncarcă organismul. Orientarea unei largi părţi a media româneşti înspre tensiune, scandal, eveniment relatat apocaliptic şi violenţă induce exact aceste stări în câmpul energetic şi informaţional al organismului. Faceţi un mic exerciţiu: închideţi televizorul timp de o oră şi veţi fi uluiţi de liniştea pe care o veţi percepe în jurul vostru, şi deci şi în voi. O dată pe săptămână, când cumpăraţi programul TV, încercuiţi eventualele emisiuni interesante şi deschideţi televizorul doar pentru ele. Dedicaţi posturilor româneşti o mică parte din acest timp, cât să aflaţi ştirile zilei (din păcate, trebuie să rămânem conectaţi la informaţie, dar e obligatoriu să o filtrăm prin gândirea proprie), iar în rest urmăriţi documentare şi filme bune, vă veţi simţi mult mai bine!  

IEŞIŢI DIN CASĂ  

Săptămâna e dedicată serviciului, şcolii, dar weekendul e al nostru. Căutaţi să ieşiţi cât de des puteţi, şi alegeţi spaţii în care să nu simţiţi atât de puternic presiunea "marelui oraş". Încă există. 
MERGEŢI PE JOS  

Nu toţi o putem face. Cine stă în Drumul Taberei şi lucrează în Berceni nu prea are şanse să ajungă la servici pe jos ori pe bicicletă. A propos de bicicletă, nici nu ştii dacă e mai sănătos să mergi prin Bucureşti cu autobuzul sau cu bicicleta - gândiţi-vă doar câte gaze de eşapament înghiţiţi navigând cu bicicleta prin traficul bucureştean, ca să nu mai vorbim de expunerea la accidente (pistele de biciclete sunt doar o modalitate prin care primarii au mai "ras" nişte bani din banii noştri, ele fiind aproape nefuncţionale). Şi totuşi, de câte ori aveţi ocazia, mergeţi pe jos, oricât de puţin, urcaţi scările în loc să luaţi liftul. Inima dv e prima care vă va mulţumi!  

LĂSAŢI CHIMICALELE ÎN RAFT 

Mda... O fi aşa de greu de făcut precum e de uşor de spus? Cu siguranţă nu. Totul e să vreţi! Pungile colorate cu chips-uri, sucurile carbogazoase, mezelurile apetisante, sosurile şi maionezele gata preparate. Etc. Chimicale. Otrăvuri. În casa familiei mele, salamurile apar pe masă o dată pe lună, iar cârnaţii o dată pe an. De Crăciun. Şi asta pentru că ne străduim să fim moderaţi, nu habotnici. (Cui nu-i place, duminica dimineaţa, să mănânce nişte ochiuri cu costiţă afumată?...) Acelaşi comportament l-am adoptat şi faţă de băuturile carbogazoase. Indiferent de tip şi nume. Ca şi chips-urile, sunt pur şi simplu chimicale. Otrăvuri. Nimic natural în ele, nimic sănătos. Băuturile carbogazoase pot fi înlocuite fără probleme cu sucuri naturale (proaspăt stoarse sau chiar din magazin), ceaiuri, apă. Un pahar de vin negru la fiecare masă, sau unul de bere din când în când. Orice e mai sănătos decât chimicalele colorate care se vând cu box-urile în magazine.  

GĂSIŢI NIŞTE ŢĂRANI 

V-aţi gândit că plimbarea de weekend ar putea însemna o vizită la nişte ţărani din apropierea Bucureştiului, de unde să vă aprovizionaţi cu produse naturale pentru săptămâna ce vine? Şi dacă vă asociaţi cu un prieten sau doi, cheltuielile cu benzina vor fi mult mai mici. Şi dacă mai daţi de ştire şi altor prieteni, s-ar putea să înţeleagă şi ţăranii că ar avea astfel vânzare garantată a unor produse naturale pe care noi, orăşenii, le-am cumpăra constant de la ei.  

CUMPĂRAŢI PRODUSE (CÂT MAI) NATURALE  

Ok, nu putem cumpăra tot ce avem nevoie de la producătorii tradiţionali. Dar putem căuta în supermarketuri produse cu cât mai puţini aditivi. Putem printa lista aditivilor permişi şi a celor interzişi, putem s-o avem mereu cu noi când facem cumpărături. Putem să ne informăm. Asta ar fi chiar o obligaţie, în lumea în care trăim!  

REGĂSIŢI BUCURIA DE A GĂTI ÎN FAMILIE  

Tot ce facem cu drag primeşte şi dăruieşte energie pozitivă! Cu atât mai mult o masă gătită în casă, pentru familie ori prieteni. Dacă îşi organizează bine timpul, chiar şi cei mai ocupaţi oameni pot găti acasă. Pot şi ar trebui să o facă. Puteţi pune în balanţă bucuria de a face cu propriile mâini mâncarea pentru familia ta cu comoditatea de a cumpăra mâncarea gătită din galantarele unui supermarket?  

ÎNCHIDEŢI TELEVIZORUL - PARTEA A DOUA  

Când aţi jucat ultima dată Monopoly în familie? Dar un şah, un remy, un tabinet? Închideţi televizorul, preparaţi un ceai verde (ori aromat - busuioc, fructe de pădure, mentă, ce vreţi), serviţi-l împreună cu felii de pâine cu fructe sau prăjiturele (evident, homemade) şi petreceţi o oră împreună jucând un joc. Oricare. Măcar o dată pe săptămână. Vă veţi simţi minunat!  

IMPLICAŢI-VĂ CIVIC 

Vă afectează acţiuni ale autorităţilor care ar trebui să vă facă viaţa mai bună, şi de fapt "muncesc" exclusiv pentru propriile interese? Credeţi că se va schimba vreodată ceva în bine dacă schimbarea nu începe cu noi înşine? Credeţi că va veni cineva să lupte pentru cei care sunt dezinteresaţi de orice se întâmplă? Răspunsul e NU. În România, societatea civilă încă nu există. Puţinele asociaţii care există şi acţionează au nevoie de sprijinul nostru, al celor care nu trăim cum am dori. Nu trebuie să renunţaţi la servici pentru a activa civic. E suficient să găsiţi o cauză care e şi a dumneavoastră, şi să-i dedicaţi timpul şi energia pe care doriţi şi le puteţi aloca. Fie şi zece minute pe zi, multiplicat cu mii de oameni, ar putea face o diferenţă!  

ÎNCHIDEŢI TELEVIZORUL - PARTEA A TREIA  

Când aţi făcut ultima dată o plimbare la 11 noaptea? Cu siguranţă la acea oră cei mai mulţi dintre noi sunt în faţa televizorului, crezând că ne relaxăm după o zi de muncă. neştiind că de fapt ne încărcăm energetic negativ şi ne suprasolicităm informaţional. Aşa că, încercaţi într-o seară să închideţi televizorul şi să ieşiţi din casă seara târziu, împreună cu ai voştri. Chiar dacă plouă, şi cu atât mai mult dacă ninge! Faceţi o plimbare pe strada pe care locuiţi. Chiar dacă acest oraş nu doarme niciodată, totuşi e ora la care sunt mai puţine maşini pe stradă. După jumătate de oră vă veţi întoarce acasă mai odihniţi, şi veţi beneficia de un somn bun.  

CĂUTAŢI ÎNĂUNTRUL VOSTRU  

Nimic din toate acestea nu poate aduce o schimbare reală în viaţa noastră dacă nu ne amintim că existăm întâi de toate ca fiinţe spirituale! Indiferent de apartenenţa la o religie ori alta, la o şcoală de gândire ori alta, la o comunitate ori alta, ne este comună neliniştea existenţială, dorinţa de a afla cine suntem, de unde venim, încotro mergem... Probabil că nici o fiinţă nu a aflat încă răspunsurile, dar fiecare om e tulburat de întrebări... Şi ce-am putea face?...  

ÎNCHIDEŢI TELEVIZORUL - PARTEA A PATRA  

Ce-am putea face?... Să ne reîmprietenim cu fiinţa noastră profundă, alungând superficialul din viaţa noastră... pe cât posibil... Să ne întoarcem la noi. La fiinţele dragi. La o carte, la muzică, la călătorie. Hrană curată pentru suflet, pentru inimă, pentru minte. (Dacă nu ne permitem să pornim în jurul lumii, avem alternativa virtuală:-)) La ceva frumos de făcut în viaţa noastră. La un bine pe care-l putem face unei fiinţe care are nevoie de ajutor. La ceea ce ne stă, cu adevărat, în putere să schimbăm!  

Un comentariu:

  1. Wow this is perfect!! The body, face,goggles, tongue, everything is perfect! Thank you for all the hard work and great artistry you have presented so far. Life Experience Degrees | Animated Explainer Videos

    RăspundețiȘtergere