luni, 25 ianuarie 2010

Pâine de casă


Cea mai bună e la cuptor! Coca frământată cum făceau bunicile noastre, pâinea coaptă în cuptor, în forme. Pentru cei care nu se încumetă, varianta mai la îndemână e pâinea coaptă în maşina de pâine. Durează cam 10 minute pregătirea, şi până la 4 ore coacerea (depinde de reţeta aleasă).  

 
   


 În cuva maşinii de pâine se fixează paletele de frământare, apoi se toarnă lichidul, se adaugă uleiul, sarea, zahărul, şi peste ele jumătate din cantitatea totală de făină (450 g, din toate cele 3 tipuri).  

 

 Se nivelează uşor, se adaugă laptele praf, apoi se pune restul de făină.

 

Se nivelează bine şi se adaugă drojdia.

 

Se pune cuva în interiorul maşinii (cu atenţie, să intre perfect în locul ei), se pune maşina în priză şi se setează programul. Evident, acesta trebuie cunoscut dinainte, deoarece fiecare tip de pâine are diferite ingrediente, cantităţi şi timp de coacere.  

 

 

În cazul pâinii integrale prezentate aici, PAIN COMPLET, cărticica de reţete Moulinex indică programul 3. Timpul de coacere este de aproape 4 ore, plus 10 minute rumenire extra (programul 14). 

 

Când e gata se scoate imediat din maşină (dacă rămâne pe loc 'transpiră'), se răstoarnă din cuvă pe un suport de lemn, unde se scot cu grijă cele două palete de frământare (care rămân prinse în pâine). Se lasă să se răcească, nu e tocmai indicat să o mâncaţi fierbinte. 

 

Gustul este mai frust decât al pâinii din oraş, dar avantajul e al sănătăţii: este o pâine fără nici un aditiv, fără afânători, fără amelioratori, fără nici un adaos, cu puţină sare şi puţin zahăr. Perfectă pentru un weekend ploios în care nu aveţi chef să vă deplasaţi la Kaufland pentru pâinişoarele lor cu cereale, super gustoase dar, din păcate, nu lipsite de aditivi. 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu